Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

COV: 'Geen ‘Duitse toestanden’ in Nederlandse vleessector'

Geplaatst: 19/05/2020 


De coronamaatregelen in Nederlandse slachterijen worden goed nageleefd. Anders dan in Duitsland is tijdelijke sluiting van deze bedrijven derhalve niet aan de orde. Dat zegt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in reactie op berichten over de situatie in de Duitse vleessector. Het huidige ziekteverzuim in de vleessector ligt op of in sommige gevallen zelfs onder het niveau van dezelfde periode in 2019.

De Nederlandse maatregelen rondom huisvesting, transport, arbeid en zorg voor arbeidsmigranten werkzaam in de vleessector zijn vastgelegd in protocollen die zijn gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. Deze protocollen worden in de regel goed nageleefd, waardoor het risico op verspreiding van het virus bij een onverhoopte besmetting in Nederland beperkt is.

De vleessector heeft kort na de afkondiging van de coronamaatregelen een protocol opgesteld voor beleid en handhaving ervan. Hierin zijn onder andere afspraken opgenomen over het borgen van de 1,5 meter afstand, eventuele alternatieve oplossingen indien dit binnen het bedrijf technisch niet haalbaar is en over het toezicht op de naleving ervan. De Nederlandse overheid heeft onlangs een review gehouden op dit protocol en 2 aanpassingen voorgesteld; deze zullen worden doorgevoerd.

Over de werking en naleving van het protocol wordt regelmatig overleg gevoerd met NVWA en de vakbonden. De COV heeft toegezegd dat er bij eventuele signalen dat er iets niet in orde zou zijn, direct contact zal worden opgenomen met het betrokken bedrijf. In de paar gevallen dat dit nodig was, hebben die bedrijven ook direct actie ondernomen.

In de Nederlandse vleessector werken circa 6.000 arbeidsmigranten. Een deel van de arbeidsmigranten maakt gebruik van gezamenlijke huisvesting en transport. In de cao voor de vleessector zijn afspraken vastgelegd over minimumeisen voor huisvesting en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de vleessector. De naleving van de eisen wordt onafhankelijk gecontroleerd door de Stichting Normering Arbeid en de Stichting Normering Flexwonen.

bron: Centrale Organisatie voor de Vleessector, 19/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief