Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Onderzoek naar voederwaardeverschillen in Engels raaigrasrassen

Geplaatst: 18/05/2020 


In het huidige rassenonderzoek wordt van rassen van Engels raaigras, naast bijvoorbeeld standvastigheid en kroonroestresistentie, de droge stofopbrengst bepaald. Kenmerken omtrent voederwaarde, zoals eiwitgehalte en verteerbaarheid, werden tot nu toe niet bepaald vanwege de hoge kosten. In maïsonderzoek gebeurt dat wel. Dit jaar wordt onderzocht hoe in het rassenonderzoek van gras ook effectief informatie over de voederwaardeopbrengst verkregen kan worden.

De komende 3 jaar wordt in zowel een maaiproef als een beweidingsproef van 16 rassen de voederwaarde van alle snedes bepaald. Zowel locatie-effecten, jaareffecten, als de effecten van graslandmanagement worden daarbij inzichtelijk gemaakt. Het onderzoek moet een goede, maar ook betaalbare methode opleveren.

In de rassenproeven liggen rassen met een verschillende doorschietdatum en een verschillend groeiritme bij elkaar, waarbij de rassen per oogstgroep op één moment worden geoogst. Rassen met eenzelfde doorschietdatum kunnen verschillen in de groei van bijvoorbeeld de eerste snede en de groei in de zomer.

Voor de totale jaaropbrengst aan droge stof is dit niet zo’n probleem. Maar vanwege de relatie tussen het groeistadium en voederwaardekenmerken als eiwitgehalte en verteerbaarheid is het wel van belang om verschillen tussen rassen goed vast te stellen. Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen of wellicht de derde snede – met kleinere verschillen in groei – een goede maat is voor de voederwaarde van het hele jaar.

bron: Wageningen University & Research, 18/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief