Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Overleving van honingbijenvolken in de winter lijkt te stabiliseren

Geplaatst: 18/05/2020 


Ongeveer 86,9% van de honingbijenvolken in Nederland heeft de winter van 2019-2020 overleefd. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar toen er 90,7% overleving was. Dit blijkt uit de onlangs gehouden jaarlijkse wintersterfte-enquête door Wageningen University & Research in samenwerking met drie landelijke bijenhoudersorganisaties. Al een aantal jaren schommelt de overleving in de winter tussen de 85 en 95%.

Nederland kent ongeveer 10.500 bijenhouders. Gemiddeld heeft een bijenhouder in Nederland zo’n 8 bijenvolken. Op basis van de gegevens wordt het aantal bijenvolken in Nederland geschat op 78.000. De laatste tien jaar schommelt het aantal bijenvolken in Nederland tussen de 70.000 en 80.000. De gegevens van 2343 bijenhouders zijn dit jaar gebruikt voor het berekenen van de wintersterfte.

Bij 61% van de deelnemende bijenhouders overleefden afgelopen winter álle bijenvolken. Daarentegen verloor 2,5% van de bijenhouders al hun volken. Deze groep bijenhouders had gemiddeld genomen 2 volken, ten opzichte van een gemiddelde van acht volken per bijenhouder voor de totale groep deelnemers aan het onderzoek.

De wintersterfte is lager vergeleken met 10 jaar geleden, toen bijna 30% van de bijenvolken doodging. Vóór de komst in 1983 van de varroamijt, die gezien wordt als de grootste veroorzaker van wintersterfte, lag de wintersterfte onder de 5%. Al een aantal jaren schommelt de wintersterfte tussen de 5 en 15%. De wintersterfte lijkt daarmee te stabiliseren, maar het niveau van vóór de komst van de varroamijt lijkt nog niet in zicht.

bron: Wageningen University & Research, 15/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief