Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Voorstel voor 5% hoger tarief bij vergisting van biomassa in SDE++ 2021

Geplaatst: 15/05/2020 


De consultatie voor de SDE++ is begonnen. Het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) de nieuwe voorgestelde tarieven voor 2021 heeft gepresenteerd. Bij vergassing van biomassa dalen de tarieven met ongeveer 15%. Bij vergisting van biomassa stijgen de tarieven ongeveer 5%. Bij de aanvragen bij een verlengde levensduur dalen de tarieven met 25%.

Om toch tegemoet te komen aan de 36.000 ton co-vergistingsinstallaties, die ook in de periode 2008 en 2009 zijn gebouwd heeft het PBL een aparte categorie geopend. Namelijk de verlengde levensduur voor kleine monomestvergistingsinstallaties. Het tarief is hier ongeveer gelijk gebleven, maar de capaciteit is wel beperkt tot ongeveer 20.000 ton mest per jaar. Het betekent dat om in aanmerking te komen voor subsidie de capaciteit soms met meer dan de helft moet worden teruggebracht.

Voor de hele grote installaties is er een uitweg via een nieuwe categorie geavanceerde brandstoffen, namelijk: Bio-LNG uit mest. Hier wordt groen gas vloeibaar gemaakt zodat het als brandstof in het vrachttransport kan worden ingezet. Met een tarief van bijna 1 euro is dit een goed alternatief, stelt René Cornelissen van CCS Energieadvies. Alleen zal men dan wel de installatie geheel opnieuw dienen te bouwen omdat dit alleen geldt voor nieuwe installaties. Het is goed om te kijken of de verlengde levenduursregeling hier ook een mogelijkheid is.

Het Conceptadvies SDE++ 2021 Algemeen is te vinden op de website van het PBL.

bron: CCS Energieadvies, 15/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief