Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Informatie over gewasbeschermingsmiddelen is te versplinterd

Geplaatst: 14/05/2020 


De informatie over gewasbeschermingsmiddelen in de voedselketen is nog zeer versplinterd en onvolledig. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Wageningen University & Research in samenwerking met Stichting Fresh Upstream, de organisatie die streeft naar een uniforme, digitale ketentaal in de internationale versketen.

Voor alle schakels in de voedselketen is het belangrijk om over de juiste productinformatie van gewasbeschermingsmiddelen te beschikken, zoals toelatingsinformatie, gebruiks- en veiligheidsvoorschriften. Idealiter kan de boer of tuinder het etiket van het middel scannen en de informatie via het eigen systeem delen met ketenpartners. De praktijk blijkt echter weerbarstig.

Uit het onderzoek van Wageningen University & Research blijkt welke informatiestromen, standaarden uitwisselingsvormen er gebruikt worden rondom gewasbeschermingsmiddelen. Dit is nog zeer versplinterd. Zo zijn artikelnummers van gewasbeschermingsmiddelen nog niet automatisch gekoppeld aan toelatingsnummers en hanteert elk land zijn eigen coderingssysteem. De onderzoekers concluderen dat de sector beter kan werken met eenduidige informatiestandaarden. Alleen dan kunnen boeren en tuinders hun geautomatiseerde systemen beter instellen en efficiënt aan de eisen van retailers rondom productinformatie voldoen.

Het onderzoek is onderdeel van het project 'Trusted source; betrouwbare, digitale informatie over voedselproducten' dat Wageningen University & Research uitvoert in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Fresh Upstream organiseert na de zomer een ronde tafel voor stakeholders om te verkennen hoe de sector de adviezen uit het rapport kan uitvoeren.

Inmiddels doen de Wageningen University & Research en Fresh Upstream een vergelijkbaar onderzoek naar het delen van data rondom dierbehandelingsmiddelen. De stichting Fresh Upstream is in 2018 opgericht door FNLI, GroentenFruit Huis, Frug I Com, CBL, Nevedi, LTO Nederland en GS1 Nederland.

bron: Stichting Fresh Upstream, 14/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief