Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Nederland krijgt pas eind juni duidelijkheid over derogatie

Geplaatst: 13/05/2020 


Nederland krijgt pas eind juni duidelijkheid over een nieuwe derogatie om meer stikstof uit dierlijke mest per hectare te mogen gebruiken dan de standaard Europese norm van 170 kilogram per hectare. De Europese Commissie heeft de volgende vergadering van het nitraatcomité, waarin gestemd zal worden over het Nederlandse verzoek, gepland op 22 juni.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt zich sterk voor een sneller besluit van de Europese Commissie over het Nederlandse derogatieverzoek. Het vervroegen van de vergadering van het nitraatcomité is volgens de Europese Commissie echter niet mogelijk. Het betekent dat in Nederland momenteel niet meer dan 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest mag worden toegepast.

Normaal wordt een derogatie verleend voor een periode van 4 jaar gekoppeld aan een Actieprogramma Nitraatrichtlijn. In 2018 verleende de Europese Commissie Nederland echter een derogatie voor slechts 2 jaar vanwege de discussie over vermeende mestfraude in Nederland. Minister Schouten moest aangeven hoe zij de handhaving zou gaan aanscherpen. Ook waren er zorgen over de overschrijding van de sectorale stikstof- en fosfaatplafonds.

De inzet van Schouten voor de nieuwe derogatie is verlenging van de voorwaarden van 2018 en 2019. Bedrijven met minimaal 80% grasland op zuidelijk en centraal zand en op lössgrond mogen daarin maximaal 230 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare gebruiken, op de overige gronden geldt een maximum van 250 kilo. Het gebruik van fosfaatkunstmest is op bedrijven die derogatie aanvragen niet toegestaan en deze veehouders moeten voor eind juni een bemestingsplan indienen.

bron: Boerderij, 13/05/2020

Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief