Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Zoek naar de optimale mix van verschillende duurzaamheidsstrategieën'

Geplaatst: 13/05/2020 


In haar proefschrift verkent Heleen van Kernebeek de gecombineerde effecten van verschillende duurzaamheidstrategieën. Met een optimale combinatie van technische en consumptiestrategieën kunnen we hulpbronnen veel efficiënter gebruiken, concludeert ze. Heleen van Kernebeek promoveerde dinsdag 12 mei bij de leerstoelgroepen Animal Production Systems en Plant Production Systems van de Wageningen Universiteit.

Natuurlijke hulpbronnen, zoals land, fosfaatgesteente en fossiele energie, zijn schaars. Toch worden deze hulpbronnen inefficiënt gebruikt in het voedselsysteem. Verspilling van hulpbronnen heeft grote gevolgen voor de leefomgeving, zoals emissies en achteruitgang van bodems en biodiversiteit. Verschillende duurzaamheidsstrategieën worden ingezet om deze verspilling tegen te gaan.

Heleen van Kernebeek heeft ze gekeken wat de gecombineerde effecten van verschillende duurzaamheidsstrategieën zijn op de efficiëntie van het voedselsysteem. De strategieën werken op elkaar in. Zo vermindert afvalpreventie het landgebruik, maar vermindert het ook het potentieel om energie uit biomassa terug te winnen en zo het gebruik van fossiele energie te verminderen.

Van Kernebeek heeft onder meer vanuit een geïntegreerde voedselsysteembenadering gekeken naar de rol die landbouwdieren kunnen spelen in een voedselsysteem dat efficiënt met hulpbronnen omgaat. Ze concludeert dat een geïntegreerde en gecombineerde voedselsysteembenadering nodig is om een groeiende wereldbevolking te voorzien van veilig en gezond voedsel binnen de grenzen van de aarde. Met een optimale combinatie van technische en consumptiestrategieën kan de efficiëntie van het hulpbronnengebruik nog aanzienlijk worden verhoogd.

Het proefschrift 'Towards efficient use of resources in food systems - Exploring circular principles and strategies' van Heleen van Kernebeek is te vinden op de website van Wageningen University & Research.


Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief