Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Wageningen University & Research wil verder met onderzoek naar zeewier voor melkvee

Geplaatst: 12/05/2020 


Afgelopen jaar zijn zijn er drie soorten zeewier getest in de rantsoenen van een aantal koeien op Dairy Campus. In kleine dosering is dit zeewier toegevoegd aan het voer met als doel onder andere de effecten op de methaanreductie te meten per wiersoort. Wageningen University & Research wil nu een project opzetten rondom de veilige toepassing van zeewier voor veevoer van melkvee en zoekt hiervoor partners.

De praktijkproeven uit 2019 met het voeren van verschillende soorten zeewier aan het melkvee in de voedingsstal van Dairy Campus maakte onderdeel uit van het project 'Zeewier in een gezonde melkveehouderij’. Tien weken lang werd er zeewier verstrekt en daarbij is zowel gekeken naar de methaanproductie van de koeien, als naar de voeropname, melkgift en diergezondheid.

Om toepassingen van zeewier als nieuwe grondstof in de praktijk mogelijk te maken, is het belangrijk om te weten hoe dit op een veilige manier kan. Daarbij gaat het om de veiligheid van de dieren, de mensen die ermee werken, maar ook om de dierlijke producten zoals melk en vlees en het milieu, als de mest over het land wordt uitgereden.

Wageningen Food Safety Research en Wageningen Livestock Research willen daar een onderzoek voor opzetten. Zij zoeken partners die ook een bijdrage aan dit project willen leveren. Partners uit de gehele keten van zeewierkwekers, tot mengvoerfabrikanten, zuivelafnemers tot regionale overheden worden aangemoedigd contact op te nemen.


Makkelijk op de hoogte blijven

Onze gratis nieuwsbrief verschijnt op woensdag- en vrijdagmiddag. Je ziet dan de laatste nieuwsartikelen, vacatures en evenementen.

Aanmelden voor nieuwsbrief