Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

LTO Noord is niet blij met voorkeurstracé Eemshaven-West

Geplaatst: 14/01/2021 


LTO Noord vindt de keuze van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat om Eemshaven-West als voorkeurstracé aan te wijzen bij de aanlanding van het windmolenpark op de Noordzee teleurstellend, maar wel aanvaardbaar. De landbouworganisatie had voorkeur voor een traject via Eemshaven-Oost. De landbouw wordt wel gezien als belangrijke stakeholder bij de realisatie van het traject.

Met het doorsnijden van landbouwgrond over een lengte van 28 kilometer heeft het tracé via Eemshaven-West mogelijk gevolgen voor de agrarische bedrijven die in het gebied gevestigd zijn. Het is nu nog onduidelijk wat de impact is van de aanleg van de bekabeling door hun land. Belangrijk voor LTO Noord is dat de organisatie betrokken wordt bij de aanleg van het tracé waardoor er vertrouwen en draagvlak ontstaat onder de boeren en tuinders.

LTO Noord had graag gezien dat de impact op landbouw vooraf goed in kaart zou zijn gebracht. Het gebied is gevoelig voor verzilting. Het effect van de aanlegmethode daarop is niet gekwantificeerd waardoor er geen goede risicoanalyse gemaakt is. Wanneer het naar de toekomst toe nodig is om nog meer kabels in het landbouwgebied te leggen ziet LTO Noord graag dat dit in één keer wordt gedaan.

bron: LTO Noord, 14/01/2021