Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Ontwerp uw dag

Agendafilter

Zoek evenement op de trefwoorden...

Sector

in de periode:

  t/m  

Inspiratieochtend biodiversiteit op prachtig erf in Haaften

11/09/2021 09:30 u  | Haaften


Wilt u meer vogels, wilde bijen, vlinders en amfibieën op en rond uw erf? Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert op 11 september in Haaften en 24 september in Opijnen een inspiratieochtend over biodiversiteit voor inwoners van de gemeente West Betuwe. Deelnemers zien op een prachtig erf inspirerende voorbeelden hoe ze hun tuin of erf aantrekkelijker kunnen inrichten voor meer dieren. Ze leren over inrichting en beheer van landschapselementen als bloemrijk grasland, heggen, knotbomen en poelen in het belang van allerlei dieren. Er zijn geen kosten aan verbonden, dus wees er snel bij want vol is vol. Aanmelden kan via een aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl/inspiratie-opijnen-haaften.

In het verleden vormden landbouwgronden, bermen en dijken, bloeiende linten in het landschap met royaal aanbod van voedsel en nestgelegenheid op korte afstand van elkaar. Door de toename aan onder meer efficiënte in het beheer is dit bloeiende karakter verloren gegaan. Veel kleine landschapselementen zoals hoogstamboomgaarden, houtsingels, hagen en rommelhoekjes zijn grotendeels verdwenen. Hierdoor zijn diersoorten, zoals patrijzen, vleermuizen en wilde bijen steeds meer aangewezen op inheemse planten in tuinen en op erven als toevluchtsoord. Het is van belang dat deze toevluchtsoorden behouden blijven, en worden ontwikkeld en met elkaar worden verbonden. Verhogen van voedsel en nestgelegenheid is noodzaak voor het voortbestaan van diersoorten. Gelukkig kunt u zelf iets doen voor meer biodiversiteit op uw eigen erf. Op de inspiratieochtend krijgt u tips en inspiratie. 

Holle braamstengels prima nestplek voor wilde bijen
Door vlinderstruik, vlier, braam en andere struiken met holle stengels gefaseerd te snoeien, kunt u bijvoorbeeld bijdragen aan natuurlijke nestgelegenheid van wilde bijen. Wilt u iets doen voor hommels? Een hoop stenen die u langere tijd laat liggen, is een prima plek voor een hommelnest. Ook allerlei kikkers vinden hier een geschikte schuilplek. Wist u dat een takkenhoop op een plekje achteraf van levensbelang kan zijn, bijvoorbeeld voor jonge vogels die het nest hebben verlaten maar nog niet goed kunnen vliegen? Onmisbaar voor tuinen met katten. Op de inspiratieochtend krijgt u tal van tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan!

Praktische info
De ochtend start om 9.30 uur en duurt tot 12.30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. U kunt zich aanmelden via een aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl/inspiratie-opijnen-haaften. Aanvullende praktische informatie ontvangt u uiterlijk een week van te voren.

Organisatie: Stichting Landschapsbeheer Gelderland