Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Ontwerp uw dag

Agendafilter

Zoek evenement op de trefwoorden...

Sector

in de periode:

  t/m  

Webinar: Stoppen is ook Ondernemen

21/04/2021 20:30–21:15 u  | Online


De ervaring leert dat het stoppen van een agrarisch bedrijf dikwijls vele malen moeilijker is dan het starten van een bedrijf. Er komt zoveel bij kijken! We kunnen met recht zeggen: Stoppen met uw bedrijf is óók Ondernemen. Niek Doelman van De Koning & Witzier Makelaars organiseert daarom eens per jaar een voorlichtingsavond onder deze titel. Dit jaar vindt de voorlichtingsavond plaats op woensdag 21 april.

Niet op je ‘tandvlees’ terecht komen…
Het vraagt serieus ondernemerschap om de juiste beslissing te nemen. 'Om niet op je 'tandvlees' te gaan lopen, is het verstandig op tijd de stap te zetten', zegt Doelman. Als stoppen te rigoureus voelt, kan afbouwen een goede tussenstap zijn.

De redenen om te stoppen of af te bouwen
De beslissing om te stoppen wordt wel eens vergeleken met het rijden op een rotonde; er zijn meerdere aanrijroutes en afslagen. De aanrijroutes zijn de redenen om te stoppen: de hoge grondprijzen, de afwezigheid van een opvolger, de waarde van de melkveefosfaatrechten of de regeldruk die te hoog wordt. Doelman: “We zien ook dat het soms financieel noodzakelijk is om te stoppen”.
De afslagen van de rotonde zijn de opties die er zijn wanneer u heeft besloten om te stoppen: gaat u alles verkopen of juist een gedeelte? Of gaat u misschien iets heel anders doen met uw bedrijf?

Gevolgen
Wat zijn de gevolgen voor boeren die deze ‘ondernemende’ stap wagen?

Gevolgen voor uw vermogen en uw inkomen
Het stoppen van uw bedrijf -geheel of gedeeltelijk- heeft sowieso gevolgen voor uw portemonnee. Wat brengt uw bedrijf op? Wat zijn belastinggevolgen? En een nog belangrijkere vraag: wat zijn de gevolgen voor uw inkomen? De Koning & Witzier zet regelmatig de financiële mogelijkheden op papier voor mogelijke stoppers. Dit wordt gedaan, rekenend vanuit de ideeën van de agrariër. Vaak wordt er ook een alternatief doorgerekend; wat zou een geheel of gedeeltelijke verkoop betekenen? “Belangrijk is ook wat de agrariër netto overhoudt”, benadrukt Doelman.
Gevolgen voor het dagelijkse leefpatroon
Daarnaast wordt ook het dagelijkse leefpatroon -waar men zich al jaren in bevindt- doorbroken. Een vraag die bij veel stoppende ondernemers in hun hoofd speelt: wanneer ik stop met het bedrijf, wat ga ik daarna voor invulling geven aan mijn leven?

Woensdag 21 april - Webinar ‘Stoppen is ook Ondernemen’
Om een aantal zaken duidelijk te maken die met het stoppen van uw bedrijf te maken hebben, alsmede actuele prijsontwikkelingen aan u door te geven, organiseert De Koning & Witzier een online bijeenkomst op woensdag 21 april om 20.30 uur – 21.15 uur.

U bent van harte welkom om deel te nemen aan het webinar. Dit is uiteraard geheel kosteloos. U kunt zich aanmelden via info@koningwitzier.nl of bel naar 0348 – 502 224. 

Organisatie: De Koning & Witzier

E-mail: infokoningwitziernl