Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Ontwerp uw dag

Agendafilter

Zoek evenement op de trefwoorden...

Sector

in de periode:

  t/m  

Cursus Herwaarderen groen in Omgevingswet

01/12/2020 9:00 u  | Online


De nieuwe Nationale Omgevingsvisie zet in op een duurzame toekomst. De klimaatverandering en biodiversiteit zijn belangrijke aandachtspunten. De oude kapregels in APV of Bomenverordening gaan plaatsmaken voor nieuwe groene "doelen" en "oogmerken" in het omgevingsplan. Er komt meer aandacht voor diensten die bomen en groen leveren. Tegelijkertijd komt er meer dynamiek in onze leefomgeving door de groei van steden, de overgang naar een circulaire economie en de energietransitie. Dit vergt een omdenken in de bescherming van groen en bomen. Nieuwe "beoordelingsregels" voor kapaanvragen zijn nodig.
 
Het uitrollen van de Omgevingswet vereist een nieuwe manier van werken. Ruimtelijke ontwikkelingen vergen flexibel en integraal denken. Zorgvuldige keuzes maken bij het inrichten van de schaarse ruimte vraagt om de omgevingswaarden, ook van groen en bomen, helder te (her)definiëren.
De cursus gaat 's ochtends in op de gevolgen van de Omgevingswet en invulling van de Omgevingsvisie voor groen en bomen. De bescherming van groene waarden gaat anders vorm krijgen. Een nieuwe juridische systematiek voor de bescherming van bomen en de opname van groen en bomen in het Omgevingsplan is het gevolg. Een kans voor een andere waardering van groen bij omgevingsactiviteiten.
De middag is interactief en we gaan naar buiten. Om te ervaren dat aan het beoordelen van omgevingswaarden bij een gebiedsontwikkeling vele kanten zitten. Het vraagt een juiste analyse en afweging van alle feiten en belangen. De nieuwe Richtlijn Bomen Effect Analyse is hierbij een handig hulpmiddel. Dit is meer dan enkel een correcte boomtechnische beschouwing. Ook andere aspecten, zoals wensen vanuit de politiek, stakeholders of andere vakgebieden krijgen een rol.

Docenten

Mr. Bas Visser is senior boomjurist en heeft jarenlange ervaring op het gebied van recht en rechtspraak inzake bomen, bos, natuur en landschap. Hij heeft vele juridische publicaties op zijn naam staan, waaronder het standaardwerk Bomen en Wet.

Edwin Koot is co-auteur van Bomen met je buren (2015) en Richtlijn Bomen Effect Analyse (2019). Hij geeft adviezen op het gebied van groenstrategie, biodiversiteit, bomenbeleid en regelgeving.

Programma Webinar

Deel 1 (1 december 2020):
09:00 – 09:45          Introductie 'Anders werken' - Edwin Koot
09:45 – 10:00          Introductie Omgevingswet - Bas Visser
10.00 -- 10.15          pauze
10:15 – 10:45          Omgevingsrecht en Omgevingsvisie - Bas Visser
10:45 – 11:15          Klimaat en biodiversiteit in Omgevingsvisie – Edwin Koot

Deel 2 (8 december 2020):
09:00 – 09:45          Omgevingsplan: regels voor groen – Bas Visser
09:45 – 10:30          pauze
10.30 -- 10.45          Beleid groen en bomen in Omgevingsplan – Edwin Koot
10:45 – 11:15          Interactief: Herwaarderen groen en bomen– Bas & Edwin

Waar en wanneer?

Cursus: Woensdag 9 december 2020. In Driebergen. De locatie is op loopafstand van het station Driebergen-Zeist en er is tevens betaald parkeergelegenheid in een parkeergarage
Webinar: Dinsdag 1 december en dinsdag 8 december 9:00 - 11:00 uur

Wat kost het?

Cursus: € 475,- excl. BTW (inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en lunch).
Webinar: € 295,- excl.BTW

Doelgroep?

Omgevingsdienst consulent, boomspecialisten, regisseurs openbare ruimte, juridisch medewerkers, beleidsadviseurs en boombeheerders.

Aanmelden?

Dat kan via het aanmeldformulier.

Corona?

Wij nemen de Covid 19 maatregelen in acht. Bij klachten verzoeken wij u thuis te blijven en uw absentie zo snel mogelijk aan ons door te geven.
Locatie: Driebergen

Organisatie: EKootree

Inlichtingen: Edwin Koot
E-mail: ekootreecscom